20 Kasım 2009 Cuma

SEBZELİ BÖREK

MALZEMELER
  • 5 yaprak yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta(birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber, nane

YAPILIŞI

  • İç malzemeyi yapmak için havuç ve patatesleri küp küp doğrayıp ayrı ayrı tencerelerde bıraz yumuşayana kadar haşlıyoruz.
  • Patlıcan ve kabakağıda küp küp doğrayalım.
  • Haşlanan havuç, patates,bezelye,kabak ve patlıcanı da bir tencerede yarım çay bardağı sıvı yağla beraber kavuruyoruz.Piştikten sora salçayı tuzu ve diğer baharatları katıyoruz bir kaç dakika da bunlarla beraber çevirip ocağı kapatıyoruz.
  • Yufkanın sosunu hazırlamak için bir kasede yumurta,süt,yoğurt ve sıvı yağı iyice karıştırıyoruz.
  • Yufkamızı serip hazırladığımız sosdan heryerine gelecek şekilde birazını sürüyoruz.
  • Sonra 8 cm aralıklarla uzun uzun şeritler kesiyoruz.2 şeriti üst üste gelecek şekilde koyuyoruz.
  • Uç kısımlarına hazırladığınız harçtan koyup çarplazlama muska şeklinde sarıyoruz.Hepsini Bu şekilde tamamladıktan sora tepsiye diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

16 Kasım 2009 Pazartesi

HAVUÇLU VE BİBERLİ LAHANA TURŞUSU

MALZEMELER
  • 1 adet orta boy lahana
  • 4 adet havuç
  • yarın kilo acı sivri biber ( isteğe göre acı ve tatlı biber kullanabilirsiniz)
  • 10 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı tuz ( silme olacak )
  • 3 yemek kaşığı sirke

YAPILIŞI

  • Önce sıcak su yapılır.
  • Lahanaları kaynamış suya batırıp çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
  • Lahanalar soğuduktan sonra elimizle doğrayalım ( bıçak değince tadı gider)
  • Havuçları 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayalım
  • Turşuyu kuracağımız 5 lt cam şişenin en altına önce havuvuçları koyuyoruz
  • Havuçların üzerine biberleri, biberlerin üzerine de lahanaları koyuyoruz.
  • En üste de sarımsakları koyuyoruz
  • Ve bu işlemi malzeme bitene kadar aynı şekilde devam ettiriyoruz.
  • Diğer tarafta da kaynatmış ve parmağımızı soktuğumuzda elimizi yakmayacak sıcaklıkta olan 2.5 lt suya tuzu katıp karıştıralım ve malzemenin üzerine dökelim.
  • Üzeri açık kalırsa tekrardan üzerine ılık su dökelim ( sonradan katılan su tuzsuz olacak)
  • Ağzını kapattıktan 4 saat sonra tekrar açıp üzerine sirke koyalım ve ağzını sıkıca kapatalım.
  • Bütün işlem bittikten 2 gün sonra kapağını hafif açıp havasını boşalltıktan sora tekrar ağzını sıkıca kapatacaksın.
  • 3 hafta bekleteceksin.

13 Kasım 2009 Cuma

KARIŞIK MEVELİ ÇİKOLATALI TOPKEK

MALZEMELER
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı kakao
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 13 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı küçük doğranmış kuru kayısı
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı küçük doğranmış kuru incir

YAPILIŞI

  • Tüm toz malzemeler, damla çikolata ve kuru meyveler bir kapta karıştırılır ( toz şeker hariç )
  • Tereyağı yumuşayıncaya kadar 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Yumuşayan yağın üzerine toz şekeri ilave edip 3 dakika daha çırpılır.
  • Yağlı ve şekerli karışıma yumurta eklenip biraz daha çırpılır.
  • Hazırladığımız kuru karışım yağlı, şekerli ve yumurtalı karışıma yavaş yavaş eklenip ve karıştırılır.
  • En son bu karışıma süt ilave edilip çırpılır.
  • Topkek kalıplarına paylaştırılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20,25 dakika pişirilir.

12 Kasım 2009 Perşembe

FISTIKLI VE KADAYIFLI SARMA BAKLAVA

Denemenizi isterim gerçekten müthiş bir tad.Artık hazır almak zorunda değilsiniz baklavalarınızı kendiniz yapacaksınız.

MALZEMELER

  • 300 gr yeşil fıstık
  • 300 gr kırık ceviz
  • 500 gr tuzsuz tereyağı
  • 1 Baklavalık yufka Paket
  • 400 gr kadayıf

Şurubu İÇİN

  • 4 su bardağı şeker
  • 3 / 5 su bardağı su
  • 1 / 2 limon

YAPILIŞI

  • Tereyağı eritilir, fırça yardımı ile tepsi yağlanır.
  • Baklavalık yufkadan iki kat alınır.Üzerine eritilmiş tereyağı fırça ile serpiştirilir.
  • Yufkanın kenar kısmına kadayıf dökülür.
  • Kadayıfın üzerine ceviz ve toz fıstık dökülür.
  • Baklava hamuru rulo yapılarak Sarılır.
  • Tepsiye yerleştirilir.kalan yufkalara aynı işlem tekrarlanır.
  • Tepside tatlı istenlen büyüklükte kesilir.
  • Üzerine eritilmiş tereyağı dökülür.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Şerber hazırlanır. Tatlı sıcak şurubu soğuk olarak üzerine dökülür.

FINDIKLI KURABİYE

MALZEMELER
  • 2/5 su bardağı un
  • 150 gr margarin
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 100 gr fındık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 yemek kaşığı hindistan cevizi

YAPILIŞI

  • Un, yağ, yoğurt,yumurta kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı hindistan cevizini katıp iyice karıştırın ve yoğurun yumuşak bir hamur elde edelim
  • Hamuru en az 15,20 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Tarçın, toz şeker, fındık ve kalan 2 yemek kaşığı hindistan cevizini bir tabakta harmanlayalım.
  • Dinlenen hamuru ikiye bölün.
  • Beze haline getirin ve her iki bezeyide20, 30 cm çapında açın.
  • Harmanladığınız kuru karışımı açılmış hamurlara eşit bir şekilde yayın.
  • Rolo şeklinde katlayıp ikişer cm kalınlığında kesin.
  • Yağlanmış tepsiye kestiğiniz parçaları yerleştirip üstlerine bastırın.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

11 Kasım 2009 Çarşamba

PEYNİRLİ DOMATES

Kahvaltılarda misafirlerinize ikram edeceğiniz enfes bir tat.

MALZEMELER

  • 6 adet orta boy domates
  • 1dilim ıslatılıp sıkılmış tost ekmeği
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 20 gr kavrulmuş dolma fıstık
  • yarım demet dere otu
  • 1 yemek kaşığı fesleğen
  • 40 gr beyaz peynir
  • 20 gr rendelenmiş kaşar
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 dolmalık biber

YAPILIŞI

  • Domateslerin tepesini kapak şeklinde kesin ve içini oyun.
  • Ekmek, karabiber, fıstık, fesleğen, dere otu ve penirleri derin bir kabın içinde karıştırın.
  • Domateslerin içinide bu malzemenin içine karıştırın.
  • Domateslerin içine bu karışımı doldurun.
  • ve her bir domatesin üzerine 1 tatlı kaşığı margarin koyun ve kapak gibi kestiğiniz domates tepelerini kapatın.
  • Dolmalık biberi halka şeklinde kesip üzerlerine içi doldurulmuş domstesleri oturtun.
  • 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

10 Kasım 2009 Salı

MENGEN KEBABI

MALZEMELER

  • 2 Yemek kaşığı margarin
  • 1 kilo kuşbaşı (kuzu olacak)
  • 4 adet domates
  • 4 adet sivribiber
  • 3 adet soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 su bardağı kaşar rendesi
  • 500 gram mantarmekm
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, kekik

BEŞAMEL SOS İÇİN

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Un yağ ile kavrulursüt eklenir ve pişirilir.tuz eklenir ve ocağın altı kapatılır.(pişirirken topaklanmaması için sürekli karıştırınız)

YAPILIŞI

  • Et margarinle suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Üzerine sırasıyla ince doğranmış soğan, sıvıyağ konur kavrulur tekrar üzerine doğranmış biber, mantar, eklenir ve yine kavrulur.
  • Son olarak üzerine küp küp doğranmış domates ve bezelye eklenip pişmeye bırakılır.
  • Et pişince baharatları eklenip karışım borcama dökülür.
  • üzerine sonradan hazırladığımız beşamel sos dökülür.
  • Ardından rendelediğimiz kaşar dökülür ve 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

6 Kasım 2009 Cuma

MEYVELİ MİNİ TARTLAR :-)

MALZEMELER
  • 250 gr margarin
  • 1 yumurta
  • 1 çk yoğurt
  • 1 sb şeker
  • 1 kabartma tozu
  • aldığı kadar un

İÇİ İÇİN

  • 4 kuru incir
  • 2 yk yaban mersini
  • 4 elma
  • yarım sb toz şeker
  • 1 tk tarçın
  • ceviz

YAPILIŞI

  • Elmaları rendeleyelim.İçine şekeri ilave edip 5 dakika kavuralım ve tarçını ilave edelim.
  • Ocaktan indirdikten sonra, ceviz, küçük doğranmış incir, yaban mersini kurusunu içine koyup harmanlayalım.
  • Hamuru oda sıcaklığına gelmiş margarin ve diğer malzemelerle bir kapta yoğuralım.
  • Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparalım.Ufak tart kalıplarının içine döşeyelim.
  • Hazırladığımız iç harcını içlerine dolduralım.
  • 180 derece fırında hamurlar pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Eğer isterseniz fırından çıkınca üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz.

4 Kasım 2009 Çarşamba

PATATESLİ PİDE ::

MALZEMELER
  • 1 çb eritilmiş tereyağı
  • 1 çb sıvıyağ
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzerine ayrılacak )
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 sb ılık yoğurt
  • 1 tk tuz
  • 1.5 sb kaşar rendesi
  • alabildiği kadar un

PATATES HARCI İÇİN

  • 4 ad patates
  • 1 sb bezelye
  • 3 yk zeytin yağı
  • 1 tk domates salçası
  • 1 tk biber salçası
  • 1 tk tuz
  • 1 çk karabiber

YAPILIŞI

  • Patatesleri haşlayalım.Küp küp doğrayalım.
  • Bir tavada zeytin yağı ve salçaları kavuralım.Tuz karabiber ilave edip patatesleride ekleyip iyice karıştıralım
  • Tereyağını, sıvı yağı, tuzu,yumurtayı, yoğurdu bir kapta iyice karıştıralım.Biraz un eleyelim kabartma tazunu da katıp yoğuralım. unu azar azar ve eleyerek ekleyelim.yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerini hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım ve 20-25 dakika dinlendirelim.
  • Hamurdan küçük parçalar alıp mardane ile hafif açalım.
  • Patatesli harçtan hamurun ortasına uzunlamasına koyun ve kenarlarından katlayarak pide şeklini verelim.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenmiş yumurtayı sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
  • Pişmesine yakın çıkarıp kaşar rendesi üzerlerine serpip,eriyene kadar bekletelim.

3 Kasım 2009 Salı

PATLICAN TURŞUSU :-)

MALZEMELER
  • 2 kg patlıcan
  • 3 baş sarımsak
  • 1 yk şeker
  • 1 adet maydanoz
  • 1 kg domates
  • 500 gr havuç
  • 1 sb sirke
  • Kaya tuzu (yenilebilecek kadar)

HAZIRLANIŞI

  • Patlıcanlar tuzlu ve şekerli suda haşlanır.
  • Sıcak sudan soğuk suya çıkarılır.
  • Karnıyarık gibi bıçakla ortası açılır.
  • Havuç rendelenir, domates küp doğranır, maydanoz ince kıyılır, sarımsak doğranır.
  • Sirke ve tuz karıştırılarak eritilr.
  • Hazırlanan harç patlıcanın içine doldurulur maydanoz sapları ile bağlanır.
  • Sirkeli ve tuzlu su karışımı üzerine konur kavanoz skıca kapatılır.
  • 3 hafta beklenir.

2 Kasım 2009 Pazartesi

AYVA REÇELİ

MALZEMELER
  • 3 Adet ayva
  • 4 sb şeker
  • 2 sb su
  • 3 adet karanfil
  • 1 kase ceviz
  • 1/2 limon suyu

HAZIRLANIŞI

  • Ayvalar yıkanıp soyulur.
  • Küp küp doğranır tencereye alınıpsu eklenir.
  • Ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Pişen ayvalara şeker ve karanfil ilave edilir.
  • Kıvamı kontrol edilip limon suyu eklenir ve ocak kapatılır.
  • Sıcakken şişeye konup ağzı sıkıca kapatılır.

1 Kasım 2009 Pazar

KABAK SALATASI

MALZEMELER
  • 3 Adet kabak
  • 1 Çay bardağı pirinç
  • 2 diş rende sarımsak
  • 500 Gr yoğurt
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • 1 Tatlı kaşığı pulbiber

HAZIRLANIŞI

  • Kabaklar rendelenir ocakta kendi suyu ile haşlanır.
  • Pirinç haşlanır soğuyunca kabaklar ile karıştırılır. sarımsak yoğurda karıştırılır.
  • Yoğurt ile kabaklar güzelce karıştırılır tuzu verilir.
  • Kabaklar servis tabagğına alınır tereyağı eritilir pulbiber ile kavrulur salatanın üzerine dökülür servise alınır.